My Part in the Greatest Election Upset in American History

When Dad and his buds took me to my first Albany Senators baseball game not long after he came back from the war I must have been about 5, and still couldn’t crack open a peanut by myself, so I and my paper bag of peanuts probably drove Dad and his buds crazy helping me open them just as their guy hit a double or something. I remember there was one player on the Senators who had only his right arm; the other he had lost in the war. He could still hit the ball a good distance, though.

The baseball game was interesting, I guess, but the stadium was even moreso; I’d never seen anything like it, and wandered around, looking. I didn’t know much about baseball in those days, since I’d been living with Mom and aunts for the duration of the war (which at that point had been half my life), so there was no baseball or talk of baseball. The men were all off in the war or working overtime, so my wartime neighborhood was mostly populated by little kids and moms, grandmas and aunts with their hands way full.

But the postwar stadium on that sweltering summer day was filled with guys, most of them not long back from the slaughter, savoring survival and yearning for a real down-home ballgame, drinking beer out of paper cups and yelling for the Albany Senators. Not knowing a Senator from a congressman, I took my peanuts and wandered down to the infield screen for a closer look, stared at the action awhile, trying to figure out exactly what was so exciting as to cause all these grown men to yell like that and curse the umpires so bitterly. (I learned most of my impressive battery of umpire curses that day.)

Finally I gave up trying to figure it all out right then and there, turned from the screen and found myself face to face with a strange man sitting there in a front row seat right behind the plate, wearing a suit and tie in that heat, with a high forehead, an unusual hair arrangement at the top of it and an unbecoming mustache, all in a combination I’d never seen before, so I stared kind of hard at him.

He smiled in reply, revealing a slightly gap-toothed situation there, reached out a hand and patted me on the head. Everyone for some distance around chuckled with appreciation. All very odd. I ran back to Dad and his buds. Why is everybody laughing, I asked. That was Governor Dewey just patted you on the head. Governor? Dewey? Neither meant anything at all to me, and no grownup explanation seemed to help. All I could do was put that in my wonder basket, along with baseball games and peanut shells.

Then one day, by the time I could crack open peanuts and was playing baseball, I saw Grandpa Brady wearing a Dewey button in his lapel, must’ve been just before the Truman-Dewey election of 1948. Dewey was a shoo-in everyone said, and carried New York, but famously lost the election, though he did beat Thurmond. Still, Dewey did do one thing memorable to me, aside from patting me on the head at the ball game (thereby augmenting his portion of the heavily Democratic Albany vote): he pushed through the legislation that some years later enabled us kids to enjoy Pipe City for just one summer day. Of which more later, when it gets written.

This entry was posted in albany, Baseball, Democrats, Dewey, new york, peanuts, politics, Republican, Senators, States Rights, Thurmond, Truman, WWII. Bookmark the permalink.

5 Responses to My Part in the Greatest Election Upset in American History

 1. Mick Brady says:

  Bravo, Bobbo! Never heard that tale before; I must have been too young for such things as baseball games with the menfolk. Also, they probably figured they wouldn’t get to see the game at all if you and I were there together.

  But, it seems you were virtually anointed by “The little man on the wedding cake,” how is it you didn’t grow up to be a Republican? :-)

 2. Robert Brady says:

  Must’ve been that glimpse of a Republican future in Dewey’s eyes…

 3. sdh says:

  In the election results map, I see that the Dems are red and the Repubs are blue.

  I wonder when it changed, or standardized to the way it is today…

  Great blog, btw.

 4. Fredrick says:

  Finally i quit my regular job, now i earn decent money online you should
  try too, just type in google – slabs roulette system

 5. Ragiro says:

  Dat doe je iets wat je bent vergeten kunt verpesten je timing
  en de verrassing. Zorg ervoor dat u weet waar uw water kranen zijn, en schakel het water uitschakelen voordat u begint met uw werkzaamheden.
  $50000 Leningen aan renovatie uw huis vallen onder deze categorie – zin, wordt u een lening van $50000 wanneer de geldgever uw mening home heeft ten minste dat veel home equity links.
  Nadat u het bedrijf te schatten met inbegrip van alle kosten en arbeid.
  Het is een stevige hoes die over de bovenkant van de goot, en de curven en reikt tot in de dakgoot, die manier, alle bladeren en vuil blijven over de bovenkant.
  Is het noodzakelijk om te controleren of de persoon in kwestie een gelicentieerde aannemer.

  Longtime voor mogelijk had gehouden om bepaalde wijzigingen in uw huis.
  Een manier zien hoe een woningverbetering kan kijken is te zien aan je buren’ huizen en kijken of ze hier iets soortgelijks, zo kunt u zien wat u kan er als volgt uitzien. U
  hoeft niet meer te vertrouwen en betaalt iemand voor het verbeteren van uw woning.
  Het voordeel is dat je nooit hoeft te reinigen van uw dakgoten. Zelfs kleine projecten kunnen stof en gruis dat mogelijk schadelijk
  voor uw ogen, maken geluiden die gevaarlijk zijn voor uw
  trommelvliezen, en vereisen chemicaliƫn die niet veilig zijn voor uw huid.

  Dit betekende dat de gedachte nooit bij stilgestaan dat ik wil.

  Geschat wordt dat China zal in 10 jaar tijd, verliezen alle bossen. Er zijn ook een heleboel zonder aanklacht speech
  merken voor jou om te bepalen vanaf wanneer u over het internet.

  Kwaliteit, duurzaamheid en langere periode wordt er als de molen werk installatie zal worden uitgevoerd door de eigenaar.

  Aardetinten werken ook goed samen met zwart maar wees voorzichtig met
  felle accenten zoals deze kunnen zich smakeloos. Wanneer u komt,
  dient u te overwegen bouw meer ruimte. Laten we een kijkje bij
  de vraag waarom je moet echt rekening houden met behulp van een professioneel verbouwen uw badkamer
  in plaats van de solo-route.

  Ook een zwembad zou werken onder de Californische zon, maar niet onder
  het bewolkt in lidstaten met koud, winterse weersomstandigheden. Het is het beste als houten vloeren wordt gedaan door een professional om problemen te voorkomen. Bij wijze van voorbeeld, zult u in staat zijn om te besluiten tot stangen monteren die zaag-resistente, onvervalsbaar, voeg een vergrendelingssysteem in uw removable bars, of integreer een beveiligingssysteem op bovenkant
  van de bars. Zelfs de duurste hout kunnen kijken in een kamer die de inrichting en stijl passen niet bij elkaar.
  Complexe projecten worden vereenvoudigd en de instructies die worden gegeven zijn gemakkelijk te volgen. Dat gezegd
  hebbende, waardoor uw eigen oprit of loopbrug straatstenen, of zelfs
  een eigen terras of veranda met stenen matrijzen kunnen verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.